Halmstads kommun är Sveriges föreningsvänligaste kommun

Sveriges Föreningar har utsett Halmstads kommun till årets kommun år 2018.
– ”Halmstad har utmärkt sig genom ett sammansatt arbete och stöd till ideella föreningar samtidigt som kommunen målmedvetet arbetat för att föreningar ska få verka utifrån sina egna förutsättningar”, säger Gunnar Nilsson, styrelseansvarig för utmärkelsen.

Den nationella organisationen Sveriges Föreningar har sedan 2010 utsett Årets föreningsvänligaste kommun. Priset tilldelas utifrån ledorden

  • Självständighet
  • Respekt
  • Delaktighet i strategier
  • Goda villkor att verka

För år 2018 hade 27 kommuner nominerats till priset. Efter nomineringstiden hanterar juryn inkomna kandidater och gör en bedömning. Den kommun som anses ge bästa villkor till föreningarna att verka, vara delaktiga i strategier och visar respekt utses till segrare.

– ”Vi är verkligen både glada och stolta över att kommunen får detta pris. Det civila samhället och föreningslivet är en viktig del av Halmstads samhällsutveckling, kring bland annat inkludering och för att skapa goda arrangemang och aktiviteter. Vi ska vara en god partner till föreningarna i deras arbete och det är inte bara kommunen som är pristagare utan det är lika mycket ett pris till den flora av föreningar som verkar i Halmstads kommun” säger Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande i Halmstad.

Motivering till Sveriges föreningsvänligaste kommun – 2018 Halmstads kommun arbetar dagligen för föreningars möjlighet att etableras, verka och utvecklas. Föreningslivet bjuds ofta in till olika föreningsforum, temakvällar och projekt. Halmstad toppar i tillgänglighetsbarometern för Sveriges mest tillgängliga kommun.

För Halmstads kommun är det viktigt att föreningar har en enkel väg in i kommunen oavsett vad föreningen har för verksamhet. Kommunens föreningsgrupp arbetar kontinuerligt med att se över rutiner för hur kommunen kommunicerar ut föreningsnyheter, hur bidrag handläggs.

Nolltrefem – kulturhus för unga, Alla Hjärtans hus – för äldre samt Husknuten – föreningslokaler för funktionshinderorganisationer och sociala stödorganisationer är betydelsefulla samarbeten för det lokala föreningslivet i Halmstad.

Utmärkelsen ”Gyllene koppen” delas ut på Eldsjälsgalan
Halmstads kommun arrangerar Halmstads Eldsjälsgala årligen, där föreningar hyllas för sitt värdefulla arbete. Utmärkelsen ”Gyllene koppen” delas ut på Eldsjälsgalan den 20 februari 2019 i Halmstad.

Posted in Nyheter.