Pristagarna

Årets Idrottskvinna

Sten Fristedt, vår outtröttlige entusiast och tidigare styrelseledamot i MISO har sammanställt pristagarnas meritförteckning från de första åren.

2023

Linnea Ekman
Linnea Ekman, Borgens Fight Center IF
Genom en målmedveten satsning och stor energi har Linnea lagt grunden för de senaste årens stora framgångar både nationellt och internationellt. 2023 var ett år så fyllt av framgångar att Linnea idag rankas som 1:a av World Association Of Kickboxing Organizations.
I mycket tuff konkurrens har Linnea nått denna position i en sport som internationellt är så mycket större än här på hemmaplan.

2022

Emilia Nilsson Garip
Emilia Nilsson Garip, Malmö Kappsimningsklubb
Förra säsongen bjöd på ett EM-brons, ytterligare två EM-finaler och två VM-finaler för Malmö KK:s 19-åriga simhoppare Emilia Nilsson Garip. Därmed fick hon en kanonstart som senior efter en mycket framgångsrik juniorkarriär.

2021

Daniella Busk, MAI
Daniella Busk, MAI
Daniella Busk belönas för en fin kombination av prestation och bragd. Efter att i åratal ha plågats av skador och långa uppehåll kom hon tillbaka och blev snabbast i Sverige. SM-guldet på 100 meter beskrev hon själv som det största i karriären och det hade hon rätt i.

2020

Johanna Magnusson, BMK Aura
Johanna Magnusson, BMK Aura
Johanna Magnusson är den klarast lysande stjärnan i Auras lag som leder den svenska ligan. Hon har också stora framgångar i danska ligan, vann SM-guld för fjärde året i rad i dubbel och har avancerat till plats 34 på världsrankingen i dubbel, trots att tävlingsmöjligheterna minskat under pandemin. Ändå blev det framgångar för henne i flera stora internationella turneringar – bland annat bronsplats i Swedish Open och en andraplats i Højbjerg Grand Prix i Danmark.

2019

Pristagare 2019 - Caroline Seger
Foto: Jonas Hillgren

Caroline Seger, FC Rosengård
Det kanske allra finaste är att vi blivit idoler och förebilder för en helt ny generation av pojkar och flickor”, konstaterade hon i tacktalet på Fotbollsgalan efter att för första gången på tio år tilldelats Diamantbollen. Och vilken förebild hon är. Hon ledde i somras det svenska landslaget till VM-brons och några månader senare klubblaget FC Rosengård till SM-guld. Dessutom gjorde hon sin 201 (!) landskamp.

2018

Pristagare 2018 - Sandra Anderberg
Foto: Malin Kyttä

Sandra Anderberg, Örestads Ryttaresällskap
Hon rör sig på hästryggen som om det vore ett dansgolv. Med talang och hårt arbete försvarade hon sin titel som svensk mästare, för sjätte året i rad. Nu utmanar hon världseliten på allvar. 2018 blev Sandra Anderberg historisk att som första svenska voltigören tävla i världscupen.

2017

Pristagare 2017 - Ellen Rasmussen
Foto: Björn Sandberg

Ellen Rasmussen, Malmö Floorball Club
Hon behandlar bollen med sin klubba som ett trollspö och har som den lysande stjärnan etablerat sitt lag på den högsta nationella nivån i Sverige. En fantastisk säsong kröntes med att som första Malmöspelare bli världsmästare i sin idrott.

2016

Pristagare 2016 - Lotta Schelin

Lotta Schelin, FC Rosengård

Lotta Schelin tog på sig en annorlunda roll, klev ner i banan och bidrog med hårt defensivt arbete – och två snygga straffmål – när Sverige tog ett sensationellt OS-silver i fotboll.

2015

Pristagare 2015 - Nikita Glasnovic

Nikita Glasnovic, Toigye Taekwondo Club
För EM-guldet i taekwondo och en toppsäsong rakt igenom, där Nikita Glasnovic befäste en position i den allra yppersta världstoppen och säkrade en OS-biljett.

2014

Pristagare 2014 - FC Rosengård

FC Rosengård
FC Rosengård tilldelas MISOs pris för bästa kvinnliga idrottsprestation i Malmö 2014 för en överlägsen seger i allsvenskan och avancemang till kvartsfinalen av Uefa women´s Champions League.

2013

Pristagare 2013 - Li Fen

Li Fen, bordtennis, Malmö IF
Li Fen vann överlägset EM guld. Vid 37 års ålder fick Li Fen möjlighet att ställa upp i sitt första mästerskap. I hård konkurens vann hon överlägset och bidrog till det första svenska EM guldet på 19 år.

2012

Pristagare 2012 - Anja Mittag

Anja Mittag, fotboll, LdB FC Malmö
Anja Mittag gjorde 21 mål (två på straff), vann skytteligan i allsvenskan 2012 och visade upp ett högklassigt spel både nationellt och internationellt för LdB FC Malmö. Hon har dessutom med framgång spelat i det tyska landslaget.

2011

Pristagare 2011 - LdB FC Malmö

LdB FC Malmö
svenska mästarinnor 2011. Under de senaste två åren har LdB FC Malmö varit Sveriges bästa fotbollslag. Utöver de prestigefyllda SM titlar 2010 och 2011 vann laget även supercupen 2011. 2011 spelade LdB FC Malmö i Champions Leauge och möter Frankfurt i kvartsfinalen våren 2012. Framgångarna under 2011 års gruppspel betyder att man inte bara är dubbla svenska mästarinnor utan även ett av de åtta bästa laget i Europa.

2010

Pristagare 2010 - Manon Melis

Manon Melis, LdB FC Malmö, fotboll
Manon Melis var en av de viktigaste spelarna i den framgångsrika jakten på SM-guldet. Dessutom vann hon skytteligan i damallsvenskan och utsågs både till årets spelare och årets anfallare på Fotbollsgalan.

2009

Pristagare 2009 - Therese Sjögran

Therese Sjögran, LdB FC Malmö, fotboll
Therese Sjögran en av de bästa spelarna i landslaget under året. Vald till Allsvenskans bästa spelare 2009. Vald till Allsvenskans nyttigaste spelare 2009. Gör aldrig en dålig match.

2008

Pristagare 2008 - Karolina Kedzierska

Karolina Kedzierska, GAK Enighet, taekwondo
Karolina Kedzierska tog guld vid Europamästerskapen i taekwondo. Karolina var med i den svenska truppen till OS. Karolina gick vidare i kvartsfinalen och hamnade på femteplats i OS. Karolina har även fler internationella meriter som guld i tyska öppna och guld i spanska öppna. Karolina blev under året nordisk mästarinna och tog SM-guld.

2007

Pristagare 2007 - Therese Sjögran
Therese Sjögran, LdB FC Malmö, fotboll
Therese Sjögran har många landslagsmeriter från VM 2003, VM 2007, OS 2000, OS 2004 och med över 110 landskamper. Therese blev utnämnd till årets mittfältare och framförallt erhöll ”diamantbollen” som årets främsta kvinnliga fotbollspelare i Sverige.

2006

Pristagare 2006 - Hanna Zajc

Hanna Zajc, KFUM Malmö Po-Eun, taekwondo
Hanna Zajc tävlar i en internationell respektingivande viktklass och tog ett EM-silver som främsta merit. Hanna var med i det svenska lag som blev fyra vid både EM och VM. Hanna har fler internationella meriterna som seger i Öppna tyska mästerskapen och en andraplats i US-open.

2005

Pristagare 2005 - Caroline Persson

Caroline Persson, GAK Enighet, taekwondo
Caroline Persson som 2005 kom tvåa på Europamästerskapen i taekwondo och blev femma vid VM. I öppna holländska mästerskapen, en av Europas största tävlingar var Carolin i final. I SM “vågade” ingen ställa upp mot Carolin Persson.

2004

Pristagare 2004 - Ida Mattsson

Ida Mattsson, Malmö Kappsimningsklubb, simning
Ida Mattsson är dubbel VM finalist i Indianapolis, USA. Vid olympiska spelen i Athen gick Ida till OS-final i lag. I Sverige tog Ida tre SM-guld under fjoråret. Ida Mattsson har totalt 90 SM guld på olika nivåer.

2003

Pristagare 2003 - Caroline Jönsson

Caroline Jönsson, Malmö FF, fotboll
Caroline har varit tongivande spelare i sitt klubblag under 2003, samt en av de tongivande profilerna i landslaget som tog silvermedalj vid VM 2003, där Caroline blev uttagen till världslaget.

2002

Pristagare 2002 - Lena Hallander

Lena Hallander, Malmö KK, simning
Lena steg fram som en sensation vid sin första internationella mästerskapsstart. Silvermedaljen vid kortbane-EM på 50 m fjäril gav Lena den internationella pressens pris som “Newcomer of the Year”. Lena Hallander blev lovande idrottsflicka år 2000.

2001

Pristagare 2001 - Anette Möllerström

Anette Möllerström, Malbas, basket
Anette har spelat 78A, 7U, 28J landskamper och SM final med Eos/Malbas 2001 Anette fick Åsa Gåsa stipendiet för tre år sedan och är en de bästa spelare i Sverige under senate fem – sex åren.

2000

Pristagare 2000 - Vala Flosadottir

Vala Flosadottir, MAI, friidrott
Vid Olympiska spelen i Sydney blev Vala bronsmedaljör på det nordiska rekordet 450.

1999

Pristagare 1999 - Lotta Wänberg

Lotta Wänberg, Malmö KK, simning
Lotta simmade i försöken på 4×200 m fritt vid såväl VM som EM, där Sverige sen i finalen blev världsmästare och EM-silvermedlajör. Vid kortbane-VM blev Lotta sjua på 400 m fritt och hon vann under året 400 fritt vid SM såväl inne som ute och var med i fyra segrande lagkappslag.

1998

Pristagare 1998 - Lia Zegeye

Lia Zegeye, GAK Enighet, karate
SM 60 kg. SM öppen klass. NM-silver i öppna klassen. Seger i Paris Open, Danish Open samt Swedish Open.

1997

Pristagare 1997 - Karolina Westberg

Karolina Westberg, Malmö FF, fotboll
Har spelat 13 A-landskamper. Deltog i EM med förlust i semifinal mot Tyskland. Blev uttagen i EM:s All Star Team.

1996

Pristagare 1996 - Eva Wallner
Eva Wallner, KFUM, taekwondo
Har under året seger vid EM (Finland) samt SM och Öppna danska mästerskapen.

1995

Pristagare 1995 - Lim Xiao Qing

Lim Xiao Qing, BMK Aura, badminton
Förbättrat fjorårets resultat via EM-guld i lag; SM i singel, dubbel och lag samt 6 internationella titlar. Även i år rankad 1:a i singel och dubbel.

1994

Pristagare 1994 -Lim Xiao Qing

Lim Xiao Qing, BMK Aura, badminton
Sveriges ledande badmintonspelerska via SM i singel samt 9 interna segrar. Rankad 1:a i Sverige i singel och dubbel.

1993

Pristagare 1993 - Malin Nilsson

Malin Nilsson, Malmö KK, simning
VM- och EM-finalist individuellt. Avgörande insats i samband med Sveriges silver i de båda frisim-lagkapperna. Sju individuella SM.

1992

Pristagare 1992 - Malin Nilsson

Malin Nilsson, Malmö KK, simning
OS-start på 200- och 400-frisim samt lagkapp. Seger World Cup 400 frisim; Tre segrar vid ute-SM och lika många vid inne-SM.

1991

Pristagare 1991 - Maria Bengtsson

Maria Bengtsson, BMK Aura, badminton
VM-silver damdubbel (tillsammans med Christine Magnusson) vid VM i Köpenhamn. Seger Finish Open i mixeddubbel samt flera Grand Prix-segrar.

1990

Pristagare 1990 - Malin Nilsson

Malin Nilsson, Malmö KK, simning
SM (50 m) 200 m fritt. SM-silver 400 m fritt (25 m och 50 m). JSM 400 m fritt (25m) samt i lag 4×100 (50 m) och 4×200 m fritt. JSM-guld två lagkapper. Senior-SM (inne) 1:a 800 m fritt samt lagkapp 4×200 m. Senior-SM (inne) seger 800 m fritt samt lagkapp 4×200 m fritt. Senior-SM (ute) seger 200 m fritt, 400 m fritt och 800 m fritt.

1989

Pristagare 1989 - Maria Bengtsson

Maria Bengtsson, BMK Aura, badminton
Internationella framgångar som VM-brons i damdubbel. EM-brons i dam- och mixeddubbel samt NM-silver i dam- och mixeddubbel. Härutöver fem Grand Prix-segrar.

1988

Pristagare 1988 - Lena Wallin

Lena Wallin, Malmö AI, friidrott
Sverige-elit som sprinter och längdhoppare 100 m (11,83), 200 m (24,65), längd (6.43), 60 m inomhus (7:49). Ingår i landslaget 4×100 m.

1987

Pristagare 1987 - Anette Hagre
Anette Hagre, Pilgårdens Bowling Club, bowling
VM-guld individuellt samt VM-silver i 2- respektive 5-mannalag medför nominering som Sveriges framgångsrikaste kvinnliga bowlare.

1986

Pristagare 1986 - Damfotbollslaget, Malmö FF

Damfotbollslaget, Malmö FF, fotboll
Blev överraskande och minnesvärt Svenska Mästarinnor efter en 2:a plats i Allsvenska div 1 södra. Försvarade dessutom DM-titel.

1985

Pristagare 1985 - Lena Svensson-Pyrée

Lena Svensson-Pyrée, GAK Enighet, karate
Under året blivit europamästarinna i karate-kata. Kan härutöver redovisa 9 NM- och 14 SM-titlar.

1984

Pristagare 1984 - Catarina Lindqvist

Catarina Lindqvist, Fair Play TK, tennis
Via två WTA-segrar (bl a finalvinst mot Steffi Graf) samt ytterligare framgångar i internationella turneringar rankats som 1:a i Sverige och 18:e på världslistan.

1983

Pristagare 1983 - Yvonne Berndt

Yvonne Berndt, BK Triumf, bowling
Är etablerad i världseliten genom seger i VM och NM för 5-mannalag.