Pristagarna

Årets Pegasus

2022

2022 Karin Mårtensson
Karin Mårtensson
Med stort engagemang, en fast hand och samverkan som ledord har Karin bidragit till att etablera Malmö Arena som en av Norra Europas attraktivaste evenemangsplatser. Hon har en unik förmåga att se utanför sitt eget hus och har sedan 2007, engagerat sig i utvecklingen av hela destinationen Malmö och att transformera Malmö till den evenemangsstad Malmö är idag.

2021

Markus Rosenberg
Markus Rosenberg
Genom sin outtröttliga fighteranda fylld med finess och kraft har Markus gått i spetsen med att göra Malmö känt och föra sin klubb Malmö FF till stora framgångar i den svenska och europeiska toppfotbollen. Markus har med sin ödmjukhet och sitt stora ledarskap verkligen gett den berömda Malmö kaxigheten ett ansikte!

2018

Pristagare 2018 - Kent Andersson
Kent Andersson
Årets Pegasus delas i år ut till en välkänd Malmöprofil. En person med stort hjärta och engagemang för idrott och föreningsliv. Han har också brunnit för att utveckla Malmö som evenemangsstad.

2016

Pristagare 2016 - Lasse Jonsson
Lasse Jonsson
Årets Pegasus delas ut till en ledare som genom alla år varit sin förening MAI trogen. Lasse Jonsson har gjort en fantastisk insats som innefattar idogt arbete med både ung som äldre, tjejer som killar, bredd som elit. Inom MAI har han också haft en aktiv karriär på löparbanan bland annat känd som en stor stafett fighter och på 4 x 800 erövrat SM Guld.

2015

Pristagare 2015 - Gunnar Larsson
Gunnar Larsson
Trefaldig Europamästare 1970, Världsmästare 1973 och dubbel Olympisk mästare 1972 plus bland annat bragdguld 1970. Utnämnd till Århundradets störste skånske idrottsman.
“Men som Don Gambril, den amerikanske tränaren, säger:
– Gunnar är 100 procent människa – och några procent fisk…”
Nu även Pegasus vinnare 2015

2010

Pristagare 2010 - Leif Almö
Leif Almö
– en mångdynamisk Malmöprofil och idrottsrörelsens starke man i Malmö. Leif Almö är framgångsrik affärsman som i sin verksamhet haft idrotten med sig i tankarna. Genom malmo.com och SportArena har Malmös idrott, kultur och mångfald presenterats. Leif Almö är PR ambassadör för Malmö i alla lägen och speciellt i egenskap av Honorär Generalkonsul för Japan i Malmö. Som ordförande i GAK Enighet och ordförande i MISO under 34 år har Leif Almö verkat med kraft. Leif Almö har och har haft regionala, nationella och internationella uppdrag inom idrottsvärlden som World Leisure Organisation, NGO i konsultativ status till FN. Leif Almö tvekar inte om vilket som är hans valspråk: “Tough times never last, but tough people do”.

2009

Pristagare 2009 - Bengt Madsen

Bengt Madsen
är en stark representant för sin sport, har i tio år varit vice ordförande i landets största specialförbund, ordförande för elitföreningarna i femton år och ordförande i MFF i elva år. Bengt Madsen har gjort en stor insats för att få en stor ultramodern arena till Malmö.

2008

Pristagare 2008 - Gunnar Ericson
Gunnar Ericson
Malmös stadsträdgårdsmästare. Gunnar Ericson har genom åren bland annat sett till att Malmö fått Fältritt tävlingar i internationell toppklass, att Malmö har en skateboardbana som har världsrykte och att det spelats beachvolley mitt i stan, bland annat på Stortorget rakt framför Rådhuset.

2007

Pristagare 2007 - Dan Olofsson
Dan Olofsson
entreprenören i Sverige och internationellt. Dan Olofsson stöttar damfotbollen i Malmö och 1000-tals ungdomar i Sydafrika med det fantastiska projektet Star School, ett fotbollsprojekt för killar och tjejer i kampen mot aids.

2006

Pristagare 2006 - Ilmar Reepalu
Ilmar Reepalu
är kommunstyrelsens ordförande och Malmös starke man. Ilmar Reepalu har satt Malmö på kartan som idrottsstad. Världskända Americas Cup och hans stöttning av Malmös nya Arena samt nya Malmö Stadion visar på ett starkt engagemang för idrotten i Malmö.

2005

Pristagare 2005 - Mats Linde
Mats Linde
är verksamhetschef i FIFH, Föreningen Idrott För Handikappade. FIFH arrangerar Malmö Open som är världens största öppna tävling för handikappidrott. Varje år i februari är Malmös anläggningar fyllda med idrott, ca 2000 deltagare från 15 nationer tävlar i 13 olika grenar.

2004

Pristagare 2004 - Tiina Leesment Bergh
Tiina Leesment Bergh
är huvudledare i Malmöflickorna, som gjort Malmö känt runt om i världen. Malmöflickorna har givit mer än 1550 uppvisningar i 33 länder på samtliga kontinenter. Vid alla dessa framträdanden gör Malmöflickorna god PR för Malmö, Skåne och Sverige. Malmöflickorna 50 år.

2003

Pristagare 2003 - Zlatan Ibrahimovic
Zlatan Ibrahimovic
fotbollspelare och första idrottsutövare som tilldelas Årets Pegasus. På hemsidan zlatan.net står följande: “At home in Malmö, Zlatan was given “the Pegasus award” from the city of Malmö. The award was presented on a gala evening and although Zlatan was not there personally, he was awarded for “placing Malmö on the world map”, something he said he was flattered to receive.” Zlatan Ibrahimovic bollkonstnären som i alla lägen sprider positiv PR om Malmö.

2002

Pristagare 2002 - Per Gärdsell
Per Gärdsell
chefsöverläkare, docent i ortopedi, visionär som startade “Enheten för fysisk livsstil” med fysisk aktivitet på recept. Per Gärdsell tar paus från sjukvården för att på heltid engagera sig med friskvård i Bunkeflomodellen, ett välkänt välfärdsprojekt. Per Gärdsell är en eldsjäl för idrott som fysisk hälsa som reser landet runt för att entusiasmera andra om Malmö.

2001

Pristagare 2001 - Allan Karlsson
Allan Karlsson
ordförande för Skånes Idrottsförbund som arbetar med att stödja föreningar i flera sammanhang. Vid Bo 01 gjorde han det omöjliga möjligt. Allan Karlsson har som VD för MKB, Kommunens bostadsbolag, gett sitt moraliska och ekonomiska stöd till en mängd olika idrottsföreningar i Malmö. Genom Sparbanksstiftelsen stödjer visionären Allan Karlsson outtröttligt Malmös föreningar.

2000

Pristagare 2000 - Percy Nilsson och Lynn Ljungberg

Percy Nilsson
är visionär, byggmästare, malmögrabb, förebild och idrottsvän. Percy Nilsson har byggt ett lag som sätter Malmö på ishockeykartan. Percy Nilsson är en sann idrottsvän som marknadsför idrotten och Malmö ute i Europa och världen. Ett av Malmös största projekt är Tvärnit där Malmö Tower Arena blir ny hemmaarena för en del av Malmöidrotten.
Lynn Ljungberg
blev fritidsnämndens ordförande i januari 1999. Malmöidrotten har under ett par decennier kämpat med att få Malmö stad att acceptera devisen “ingen bredd utan elit”. Lynn Ljungberg blev vändpunkten.Malmö stad tillsammans med fritidsnämnden införde ett nytt bidrag MÄSTARBIDRAGET. Dessutom beslöt Fritidsnämnden att samla stadens mästare till en kväll för fest och prisutdelning. MÄSTARGALAN blev möjlig tack vare Lynn Ljungberg.