MISOs utmärkelser 2022 är utsedda

Bild: vänster – Emilia Nilsson Garip, Malmö Kappsimningsklubb, höger – Bea Sprung, FC Rosengård

Årets Idrottskvinna och Lovande tjej 2022 är utsedda
Malmö Idrottsföreningars Samorganisation (MISO) delar årligen ut de två prestigefyllda priserna ”Årets idrottskvinna” och ”Lovande tjej”. Priserna instiftades 1983 respektive 1984 till följd av ”Tjejdrottens år” som var en landsomfattande kampanj. Med satsningen ville MISO få fler tjejer till idrotten, göra insatser för att behålla tonårsflickor, få fler kvinnliga ledare samt mer kvinnlig representation i styrelserna. Idrotten har kommit en bra bit på vägen gällande dessa frågor men det finns fortsatt anledning att fokusera på kvinnliga idrottsutövare och ledare.

Årets Idrottskvinna 2022 – Emilia Nilsson Garip
Malmö Idrottsföreningars Samorganisations pris till Årets Idrottskvinna i Malmö för 2022 går till Emilia Nilsson Garip, Malmö Kappsimningsklubb.

Motivering:
Förra säsongen bjöd på ett EM-brons, ytterligare två EM-finaler och två VM-finaler för Malmö KK:s 19-åriga simhoppare Emilia Nilsson Garip. Därmed fick hon en kanonstart som senior efter en mycket framgångsrik juniorkarriär.

Lovande tjej 2022 – Bea Sprung
Malmö Idrottsföreningars Samorganisations pris till Lovande tjej i Malmö för 2022 går till Bea Sprung, FC Rosengård.

Motivering:
Under 2022 etablerade Bea Sprung sig som 17-åring som given trupp- och ofta startspelare i FC Rosengårds allsvenska lag. Trots ett besvärande hopparknä kom hon tillbaka på hösten och spelade fyra matcher i Champions League, inklusive avslutningen på Camp Nou. Hon hann också med sju U19-landskamper. Bea Sprung räknas som en av svensk fotbolls absolut största talanger.

Fakta:
Malmö Idrottsföreningars Samorganisation (MISO) verkar för att skapa bästa förutsättningar för idrotten och föreningslivet i Malmö. Juryn för ”Årets idrottskvinna” och ”Lovande tjej” består av representanter från massmedia och MISOs styrelse. Endast MISOs medlemsföreningar kan nominera kandidater till priserna. Priserna delas ut på Föreningsgalan den 5 maj 2023. Föreningsgalan arrangeras av Fritidsnämnden för att hylla eldsjälar och föreningar i Malmö.

Vi är glada att kunna meddela att årets mottagare av ”Årets Idrottskvinna 2022” är Emilia Nilsson Garip (Malmö KK) och Bea Sprung (FC Rosengård) tar emot priset som ”Årets lovande idrottstjej 2022” säger Tommy Theorin, ordförande i Malmö Idrottsföreningars Samorganisation. När vi utser pristagarna bedömer vi årets prestationer och inte framtida potential. Därför är det extra trevligt när vi ser att pristagare som tidigare tagit emot ”Årets lovande tjej” återkommer som pristagare av ”Årets Idrottskvinna”. Emilia Nilsson Garip som mottog priset ”Lovande tjej” 2017, fortsätter han.

Posted in MISO.