73 procent män och 27 procent kvinnor är ledare inom barn- och ungdomsidrotten. Det visar Riksidrottsförbundets studie av ledarledda aktiviteter, (LOK-aktiviteter) som utgör en del av en rapport med fokus på fördelning kvinnor och män som ledare inom idrotten.
Riksidrottsförbundet har i denna studie tittat närmare på fördelningen av kvinnor och män med fokus på ledarrollen. Statistiken som redovisas i rapporten är hämtad från befintliga register och inhämtade data som Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna har till förfogande. Studien har utgått från fyra olika områden: ideellt arbete bland kvinnor och män, könsfördelningen bland ledare för barn- och ungdomsidrotten, ledare/tränare för landslag samt ledarutbildningar inom SISU idrottsutbildarna.
Resultaten vad gäller ledarroller inom barn- och ungdomsidrotten visar att ungefär tre av fyra träningar inom barn- och ungdomsidrotten leds av män och nästan varannan ledare är en man i åldern 36–50 år. Det övergripande målet för idrottsrörelsens jämställdhetsarbete är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma idrotten och sitt deltagande i idrottsrörelsen.
– Det ska finnas lika möjligheter för alla, oavsett kön, att utöva och leda idrott. Statistiken visar att vi inte använder all potential som finns när det gäller möjliga ledare för barn- och ungdomsidrott. Vi behöver tillsammans se över hur vi kan ändra våra normer och våra strukturer för att ge möjlighet för alla att bli ledare inom idrotten, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Läs mer här: https://www.rf.se